De jonge Belgische mezzosopraan Sara Jo Benoot ontwikkelde reeds op jonge leeftijd een passie voor opera. In 2013 behaalde ze haar Masterdiploma Klassieke Zang met specialisatie in Opera aan het Koninklijk Conservatorium te Antwerpen. Hierna volgde ze de opleiding tot Concertmusicus bij de Belgische bariton, Lionel Lhote, aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel.
Sara Jo maakte haar debuut bij Opera Vlaanderen te Antwerpen en Gent in februari en maart 2015 als Neferneferuaten in de opera Akhnaten van Philip Glass onder de muzikale leiding van Titus Engel en in een regie van Nigel Lowery. Het Huis nodigde haar na deze productie onmiddellijk uit voor de vertolking van Emilia in Verdi’s Otello in maart 2016, gedirigeerd door Alexander Joel en geregisseerd door Michael Thalheimer.
Momenteel is Sara Jo lid van de Operastudio van de Opera in Keulen. Daar vertolkte ze reeds meerdere rollen in producties op de grote Bühne: un Pâtre, l'Écureuil en la Chatte in L’Enfant et les Sortilèges van Ravel, Bruidsmeisje in Le Nozze di Figaro van Mozart, beiden onder de muzikale leiding van François-Xavier Roth, Alisa in Donizetti's Lucia di Lammermoor, en Mrs. Páskova in The Cunning Little Vixen van Janáček. Ze was er ook reeds te zien in verschillende kinderopera‘s: als Matilda in King Arthur van Purcell, als Die Muse der Dichtung in Hoffmanns Erzählungen van Offenbach, en als Zweites Heinzelfrauchen en Dritte übermütige Kellnerin in de jazzopera Die Heinzelmännchen zu Köln van Ingfried Hoffmann.
Sara Jo heeft deelgenomen aan verscheidene masterclasses met Silvana Bazzoni Bartoli, Anna Tomowa-Sintow, Larissa Diadkova, Sergei Leiferkus, Bruno de Simone, Wolfgang Brendel, Christoph Prégardien, Deborah Polaski en anderen. Ze heeft ook les gevolgd bij of samen gewerkt met andere gerenommeerde namen zoals Fiorenza Cossotto, Pretty Yende, Koen Kessels, Guy Joosten, Susanne Resmark, Geert Callaert en Dmitri Jurowski.
Sara Jo Benoot wordt momenteel gecoacht door Alexander Fedin en Jon Thorsteinsson.
http://www.sarajobenoot.com
copyright foto Dieter De Lathauwer
Elias Agsteribbe was 6 jaar oud toen hij een contrafagot hoorde en dadelijk besliste om fagot en contrafagot te leren; vanaf zijn 9 jaar kon hij starten, en op dit moment doet hij dat nog steeds met dezelfde passie. Na zijn studies bij Koen Coppé in Roeselare voor fagot en kamermuziek, bij Pieter Nuytten aan het Koninklijk Conservatorium van Gent, en bij Filip Neyens (contrafagot), volgt hij momenteel les aan de Zürcher Hochschule der Künste bij Giorgio Mandolesi (solo fagottist bij het Orchestre de Paris) en Hans Agreda (contrafagottist bij Tonhalle Orchester Zürich).
In oktober 2013 behaalde Elias de eerste prijs in zijn categorie tijdens het Fagotconcours aan het Conservatorium van Amsterdam. Eén van de prijzen bestond erin dat hij enkele privélessen kreeg van Gustavo Nunez, de solofagottist van het Concertgebouworkest in Amsterdam.
Elias speelde in verschillende Vlaamse jeugdorkesten, waarmee hij concerten gaf in België, Oostenrijk, Italië, Slovenië en Denemarken. Hij speelde ook bij enkele (semi)professionele orkesten als de Antwerpen Sinfonietta en Ensemble 1828.
Als laureaat van de solistenwedstrijd JeMOO mocht hij als solist optreden met het Jeugd en Muziekorkest van Oost-Vlaanderen. In november 2014 trad hij op voor Cofena in de blauwe zaal van de Singel in Antwerpen. Tijdens de Gentse Feesten 2015 mocht hij optreden tijdens het Jacobus Festival Oude Muziek als jong Gents toptalent.
In Zwitserland speelde hij met het Nationaal Jeugdorkest van Zwitserland (SJSO) en het Zurichs Jeugdorkest (JSOZ).
Elias wordt als jong talent gesteund door de Stichting Robus en de SWUK.
NICOLAS DUPONT
Met meer dan zeventig concerten per jaar, is Nicolas Dupont (°1992) één van de meest actieve Belgische kamermusici van zijn generatie. (El Diario Montanes)
Zo trad hij al op, onder andere met het Kugoni Trio en het Duo Andaluza, in België, Nederland, Luxemburg, Duitsland, Denemarken, Frankrijk, Spanje, Italië, Engeland, Schotland en Zwitserland. Beide ensembles engageren zich sterk voor hedendaagse muziek en hebben al, in nauwe samenwerking met hedendaagse componisten, een dertigtal werken gecreëerd.
Naast vele concerten in culturele centra, was Nicolas ook te gast in het Paleis voor Schone Kunsten en Flagey (Brussel), AMUZ in Antwerpen en het Concertgebouw van Brugge. In het Verenigd Koninkrijk trad Nicolas onder meer op als gastleider van het Edinburgh Quartet en met het Argenta Trio in St Martin-in-the-Fields, Wigmore Hall, King’s Place (Londen), Colston Hall (Bristol) en The Queen’s Hall (Edinburgh).
Nicolas Dupont nam deel aan muziekfestivals zoals Musica Mundi, Festival van Vlaanderen, Klarafestival (BE), ‘Encuentro de Musica’ de Santander (SP), Pablo Casals Festival (FR), ‘Cary Cross Currents Chamber Music Festival’ (USA), ‘Eckelshausener Musiktage’ (DUI), ‘Norfolk & Norwich Festival’, ‘Windsor Festival’, ‘Winchester Festival’ (UK) en ‘Buma Classical ‘(NL) en speelde in het gezelschap van onder meer Yuzuko Horigome, Máté Szűcs, Mihaela Martin, Pascal Moragues, Julius Berger, Rohan De Silva, Michel Arrignon, Michel Béroff, Olga Sitkovetsky en Valentin Erben.
Zonder zich actief als solist in het wedstrijdcircuit te willen gooien, ontving Nicolas in de afgelopen jaren een aantal mooie bekroningen; het Kugoni Trio sleepte eerste prijzen in de wacht op de Supernova- (2013) en Forte Limburg- (2015) wedstrijden. In april 2015 werd hem door het Koninklijk Conservatorium van Brussel de prijs ‘Kolonel en Mevrouw Bisschop-Matthijssen’ toegekend voor verdienstelijke studenten.
In Londen ontving hij prijzen op de 'Royal Academy of Music Club Award' (2016), de 'Sir Karl Jenkins Music Award' (2016), de 'Worshipful Company of Musicians’ en het ‘Concordia Foundation Artists’ Fund’ (2017).
Nicolas maakte verschillende opnames voor de radiozenders Musiq3, Klara, Radio Suisse-Romande (CH), Radio 4 (NL), BBC 3 (UK) en was in België te zien op de televisiezenders Stingray Brava en Canvas.
Zijn discografie bestaat uit de cd Mockingbird met muziek van Wilfried Westerlinck, de cd Fingerprints 2 in samenwerking met ComAV en Radio Klara en de cd Timelapse, de debuutplaat van het Kugoni Trio, die unaniem geprezen wordt door de vakpers. In december 2017 brengt hij onder het label Da Vinci Classics een nieuwe cd uit met muziek van Leoš Janáček samen met de pianist Giulio Potenza.
Hij is lid van het Brussels Chamber Orchestra en het Young European String Camerata en speelt frequent mee met het English Chamber Orchestra. Deze kamerorkesten brachten hem reeds in grote Europese zalen zoals de Liszt Academy in Budapest, het Musikverein van Wenen, the Barbican in Londen,… en in de Verenigde Staten. Als concertmeester werkte hij samen met dirigenten als Michel Tabachnik, Dirk Vermeulen, Peter Csaba en Trevor Pinnock.
Nicolas Dupont begon op vierjarige leeftijd viool te studeren bij Dejan Mijajev. Nadat deze hem de liefde voor de muziek voedde hem een stevige basis gaf, ging hij in de leer bij Yuzuko Horigome (Koninklijk Conservatorium van Brussel) en Rodney Friend (Royal Academy of Music, Londen). Hij specialiseerde zich daarnaast in kamermuziek bij Itamar Golan (CNSM van Parijs). Hij behaalde deze drie Masterdiploma’s met grootste onderscheiding en zou een blijvende invloed ondervinden van het onderwijs en muzikale visie van deze grote artiesten.
Daarnaast kreeg hij regelmatig advies van Mihaela Martin en Zakhar Bron en volgde hij masterclasses bij Maxim Vengerov, Ana Chumachenco, Pierre Amoyal, Philippe Graffin,… en voor kamermuziek bij A.R. El Bacha, Bruno Canino, Paul Badura-Skoda, Gavriel Lipkind, Ralph Kirshbaum, Rudolf Buchbinder, Claudio Martinez-Mehner, Walter Boeykens,… en bij kwartetten als Talich, Prazak, Danel, Enesco, Chilingirian, Fine Arts, Ebène, Alban Berg enz.
Nicolas Dupont is zeer dankbaar voor de onvoorwaardelijke steun die hij kreeg gedurende zijn studies in het buitenland. Naast familie en vrienden maakten de RotaryClub Antwerpen, de stichting Robus, SWUK Vlaanderen, de Jovaro Stichting, Inspiratum (Axel Vervoordt Stichting), Belfius, Sir Richard Stapley Trust, Stephen Bell Trust, Bank Delen, de Deena Shypitka Music Awards, Helen Worswick Scholarship, Albert Cooper Music Charitable Trust en de Drake Calleja Trust een optimale muzikale ontplooiing mogelijk.
Hij is gastleraar aan het King’s College (London), waar hij graag met zijn studenten uit de musicologie-afdeling werkt.
Nicolas Dupont speelt op een Giuseppe Petrazzini viool, vriendelijk ter beschikking gesteld door een sponsor.
Cellist - componist Felix Vermeirsch is 18 jaar en woont in Nieuwpoort.
Hij begon cello te spelen op 8 jaar. Sinds 2013 studeert hij cello aan de Kronberg Academy in Duitsland als beloftevol jong talent bij rising star Istvan Vardai. Hij slaagde voor de auditie als eerste Belg ooit: “uitzonderlijk natuurtalent met een buitengewone expressiviteit”, volgens de artistieke commissie van dit opleidingsinstituut voor buitengewoon begaafde jonge strijkers. Sinds 2016 studeert hij ook cello aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen bij France Springuel. Hij volgde masterclasses bij France Springuel, Roel Dieltiens, Marie Hallynck, Ivan Monighetti, Ana Chumachenko, Wolfgang Emanuel Schmidt, Frans Helmerson, Laszlo Fenyo, en Reinhard Latzko. Als kamermusicus gaf hij concerten samen met vooraanstaande musici als Christel Lee op het Yehudi Menuhin Festival in Gstaad, en met Nikita Boriso – Glebsky, Peijun Xu, Suyoen Kim en Guy Ben-Ziony op het festival Musik Miteinander in Kronberg. Hij is geselecteerd voor het prestigieuze Pablo Casals Festival 2017 in Prades (F).
In 2016 werd hij gekozen uit 160 cellisten als actieve deelnemer op Kronberg Academy’s Cello Mesiterkurse & Konzerte.
Datzelfde jaar won hij de eerste prijs op het Concours de Musique Breughel in Brussel: een cello aangeboden door luthier Fabien Gram. Hij won ook een bijzondere prijs op het Knopf-Wettbewerb in Düsseldorf. In 2014 won hij de eerste prijs op de internationale Edmond Baert wedstrijd in Brussel en werd hij finalist van de Internationale cellowedstrijd in Liezen in Oostenrijk. In 2013 won hij de eerste prijs op Belfius Classics in Brussel.
Felix speelt samen als solist met orkesten als Anima Musicae Chamber Orchestra, JeMOO, Vlaams Brabants Symphony Orchestra, Het Brugs Kamerorkest en Symfonieorkest Vlaanderen. Met deze orkesten speelde hij de celloconcerti van C.F.E. Bach, Saint Saëns, Lalo, Vivaldi (dubbelconcerto), Haydn in C, Haydn in D, Elgar en de Rococo Varaiaties van Tchaikovsky. Hij trad op in België, Frankrijk, Hongarije, Duitsland, Zwitserland, Spanje en Rusland.
Felix Vermeirsch startte met componeren op 6 jaar en op zijn 12de kreeg hij de medaille Belgische Artistieke Promotie van SABAM voor zijn winnende compositie op de Cantabile compositiewedstrijd voor professionele componisten. Op zijn 14de werd hij laureaat van Belfius Classics in Brussel. Hij werd 3 keer laureaat van het compositieproject The timesthey are a-changin' van het Hermes –ensemble en kwam met zijn compositie “de 3 visioenen” in de aandacht van Kronberg Academy. Zijn compositie “the magic shell” is opgenomen op de CD Fingerprints van Radio Klara samen met composities van componisten als Annelies Van Parys en André Laporte.
Felix kreeg compositie – opdrachten van Kamerkoor Aquarius, het Brugs Kamerorkest en Concertgebouw Brugge.
Zijn inspirerende muziek wordt uitgevoerd op concerten en festivals in België, Nederland, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland. Met zijn compositie Odysseus10 oogstte hij internationale faam op het Yehudi Menuhin Festival. Intussen zijn er 22 muziekboeken en 1 CD uitgegeven.
Als cellist - componist is hij laureaat 2017 van SPES.
Opnames:
Rococo Variaties van Tchaikovsky met Felix Vermeirsch en Symfonieorkest Vlaanderen o.l.v. Karel Deseure
https://www.youtube.com/watch?v=TjfbjZfGcmI
Odysseus10 voor cello solo van Felix Vermeirsch
https://www.youtube.com/watch?v=rUvWIRN0UFw
2012 Korneel Bernolet
2013 Mathias Coppens
2015/2016/2017 Annelies Van Hijfte
2015/2016/2017 Duo Desimpelaere
2015/2016 Kugoni Trio
2015/2016 Trio Impression
2017 Michiel De Vleeschhouwer
2017 Roeland Henkens
2017 Paul Heyman
2018 Nicholas Van de Velde
2018 Desguinkwartet
2020 Balder Dendievel
2022 Jiska Lambrecht
2022 Véronique De Raedemaeker
2022 Fleur Strybos
2022 Elias Agesteribbe
2023 Franches Dhondt
2023 Esther Verheye
2023 Trio Malatya
2010 Liebrecht Vanbeckevoort
2011 Anneleen Lenaerts
2012 Stephanie Proot
2013 Korneel Bernolet
2014 Sven Van de Voorde
2015 Charles Dekeyser
2016 Trio Impression
2017 Yannick Van de Velde
2018 David Desimpelaere
2019 Paul Heyman
2021 Roeland Henkens
2022 Mathilde Wauters
2023 Wouter Valvekens
2024 Jiska Lambrecht